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The Joint Audit Committee is a representative committee of US futures exchanges and regulatory organizations 
including the 

ACC, CBOT, CME, COMEX, CSC, KCBOT, MGE, NYCE, NYFE, NYMEX, PBOT and the NFA 

To:  Chief Financial Officers          
9606 
  Chief Compliance Officers 
 
Date:  December 30, 1996 
 
Re:  SEC Rule 270.17f-6 - Third Party Custodial Accounts 
 
 
The Securities and Exchange Commission recently issued final rules that allow investment companies, unit 
investment trusts, and face-amount certificate companies (collectively referred to as “Funds”) to maintain 
assets directly with an FCM in connection with both U.S. and foreign commodity transactions.  Funds may 
also continue to maintain assets in third party custodial accounts in accordance with CFTC Financial and 
Segregation Interpretation No. 10. 
 
SEC Rule 270.17f-6 allows a Fund to maintain cash, securities and similar investments with a registered 
FCM that is not an affiliated person of the Fund or an affiliated person of such person provided that: 
 
 1. A written contract exists between the Fund and the FCM which indicates: 
 

• The FCM will comply with CFTC segregation and secured requirements. 
• The FCM will maintain the Fund’s assets with another FCM, a clearing organization, a 

U.S. or foreign bank, or a member of a foreign board of trade and shall obtain a properly 
executed acknowledgment letter.  

• The FCM shall promptly furnish records or other information pertaining to the Fund’s 
assets as requested by the SEC. 

 
2. Gains on the Fund’s transactions, other than de minimis amounts, shall be maintained at the 

FCM only until the business day following receipt by the FCM. 
 

3. If the custodial arrangement no longer meets the requirements of SEC Rule 270.17f-6, the 
Fund’s assets must be withdrawn as soon as reasonably practicable from the FCM. 

 
The new rule allows a Fund to deposit assets with an FCM in a similar manner as other market participants 
provided the Fund meets the requirements set forth in SEC Rule 270.17f-6.  The rule was published in the 
attached Federal Register on December 17, 1996 and is effective January 16, 1997. 
 



If you have any questions, please contact your DSRO. 
 
 


